19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a deblocat Rocada

S-a deblocat Rocada

Licitaţia pentru modernizarea bulevardului Dacia-Decebal va fi reluată în cel mult zece zile. Procedura a fost suspendată timp de două săptămâni din pricina contestaţiei depuse de una dintre firmele care au cumpărat caietul de sarcini, cererile acesteia fiind însă respinse de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

 

Cursa de atribuire a celor 12 milioane de euro contractate de Primăria Craiova pentru reabilitarea Rocadei se reia de la momentul suspendării licitaţiei, a decis ieri Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. CNSC a respins contestaţia firmei Argecom SA Piteşti, depusă pe 22 ianuarie, din cauza căreia a survenit întreruperea procedurii de atribuire a contractului. Potrivit legii, licitaţia se reia după termenul de zece zile de la comunicarea deciziei CNSC, perioadă în care se poate depune plângere împotriva acestei hotărâri. Dacă nu se înregistrează plângerea, autoritatea contractantă poate deschide ofertele. „Contestaţia firmei Argecom a fost respinsă. Am câştigat şi sper să nu intervină alte oprelişti. Orice zi contează de acum, iar eu vreau ca la anul, pe vremea asta, bulevardul Dacia-Decebal să fie gata“, a declarat primarul Craiovei, Antonie Solomon.

La licitaţia de 12 milioane de euro şi zece kilometri de asfalt şi trotuare s-au înscris 13 firme, între care puternice societăţi româneşti recunoscute pe plan naţional, filiale ale unor companii de pe mapamond, dar şi două dintre firmele de construcţii craiovene cu acces nelimitat la vistieria Băniei.

Staţie până în 50 km

Capetele de acuzare aduse de Argecom au fost considerate neîntemeiate sau tardive de către CNSC. Cererea de modificare a distanţei minime de 50 de kilometri la care ofertantul este obligat să deţină o staţie de asfalt a fost neluată în seamă de CNSC, pe motiv că a fost făcută tardiv. Această cerinţă nu este obligatorie prin lege, ci rămâne la aprecierea autorităţii contractante. Ea a fost utilizată frecvent la Craiova pentru alungarea competitorilor care tind să elimine firmele băştinaşe graţie calităţii lucrărilor. De remarcat că funcţionarii de la departamentul de achiziţii publice al Primăriei Craiova chiar au încercat să ascundă presei că au inclus acest criteriu în caietul de sarcini al licitaţiei. Au fost respinse ca neîntemeiate cererile de înlăturare a obligaţiei de a deţine o staţie de asfalt de 150 de tone, o centrală de betoane de 60 de metri cubi pe oră, o freză de asfalt de doi metri şi cinci buldoexcavatoare. Rămâne în caietul de sarcini şi obligaţia de a angaja cu carte de muncă patru ingineri de drumuri numai pentru proiectul respectiv, altă pretenţie considerată nejustificată de Argecom. CNSC a dispus totuşi şi o retuşare a caietului de sarcini, în sensul că ofertantul îndeplineşte condiţiile de capacitate la prepararea asfaltului dacă deţine „una sau două“ staţii de asfalt cu capacitatea de 150 de tone.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII